Internationalization opportunities for cocoa in the department of Santander, Colombia
DOI:
https://doi.org/10.47847/faccea.v12n2a1Keywords:
CAGE Model, Cocoa Export, Market SelectionAbstract
Establishing the internationalization opportunities for the cocoa produced by the Santander department (Colombia) towards the European Union is consolidated as the main purpose of this research. For this objective, the adaptation of the CAGE Model (Cultural, Administrative, Geographic and Economic differences or distances) is used for the selection of international markets, a tool developed at the Harvard Business School. As Methodological Route, a non-experimental crosssectional design is used, for a descriptive type of research with a mixed approach. With the application of the CAGE Model and the Gravitational Model, it is possible to identify the Netherlands as the market that grants the shortest distances and the best conditions for the internationalization of Colombian cocoa.
Downloads
References
Baena R, J., Rojas, J., & Campo, E. (2018). Metodología para la Selección de Mercados Internacionales: Un Análisis de Caso para la Exportación de Bebidas Carbonatadas. Dirección y Organización, 0i (66), 5-16. Doi: https://doi.org/10.37610/dyo.v0i66.532
Bolívar C, L., Cruz,G, N., & Pinto T, A. (2019). Modelo Gravitacional del Comercio Internacional Colombiano, 1991-2012. Economía y Región, 9 (1), 245-270. Recuperado a partir de https://revistas.utb.edu.co/index.php/economiayregion/article/view/100
Castillo U, C., Gamboa S, J., & Castillo, D. (2019). Aproximación del modelo CAGE para la internacionalización de los productos textiles del Ecuador. Revista Internacional de Administración, 5(1), 9-37. Doi: https://doi.org/10.32719/25506641.2019.5.1
Cely T, L. A. (2017). Oferta productiva del cacao colombiano en el posconflicto. Estrategias para el aprovechamiento de oportunidades comerciales en el marco del acuerdo comercial Colombia- Unión Europea. Equidad y Desarrollo, (28), 167-195. Doi:https://doi.org/10.19052/ed.4211
Consultora Hofstede. (2021). Herramienta de comparación de países. Obtenido de: https://www.hofstede-insights.com/
FINAGRO. (2020). Ficha de Inteligencia: Cacao. Obtenido de https://www.finagro.com.co/sites/default/files/ficha_de_inteligencia_-_cacao.pdf
FONTAGRO. (2019). La cadena de valor del cacao en América Latina y el Caribe. Obtenido de https://www.fontagro.org/new/uploads/adjuntos/Informe_CACAO_linea_base.pdf
Fundación Heritage. (2021). Índice. Adaptado de: https://www.heritage.org/
Geldes, C., & Muñoz, V. (2020). Efectos de la Pandemia:Desafíos estratégicos para el mundo universitario. Observatorio Económico, (149), 7-9. Doi: https://doi.org/10.11565/oe.vi149.382
Ghemawat, P. (2001). Distance Still Matters: The Hard Reality of Global Expansion. Harvard Business Review 79(8), 137-40, 142-7, 162. Obtained from: https://www.researchgate.net/publication/11796185_Distance_Still_Matters_The_Hard_Reality_of_Global_Expansion
Grujic, N. (2018). FDI determinants to transition countries: a CAGE model approach: the case of Serbia. University of Macedonia, 163-187. Obtained from: https://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21865?locale=en
Guzmán B, J, & Chire F, GC. (2019). Evaluación de la cadena de valor del cacao Theobroma cacao L. peruano. Enfoque UTE, 10(1), 97-116. Doi:https://doi.org/10.29019/enfoqueute.v10n1.339
IESE Business School – University of Navarra (2021). The Globalization of Business Enterprise (Globe). https://www.hbs.edu/rethinking-the-mba/docs/iese-globalization-of-businessenterprise- globe-course%20syllabus.pdf
Martínez H, P., Valero, C, G., & Ramírez M, J. (2019). Estado actual del proceso de internacionalización de las empresas que conforman la cadena global de valor del sector cacaotero en el Departamento de Santander. III Congreso internacional en administración de negocios internacionales CIANI -2019: Retos y oportunidades del desarrollo sostenible en los negocios internacionales, (512-556). ISSN: 2463-0527
Miloloža, H. (2015). Distance Factors And Croatian Export Obstacles In The Eu15: Cage Approach. Interdisciplinary Description of Complex Systems, 13(3), 434-449. Doi:https://doi.org/10.7906/indecs.13.3.8
Presidencia de la República. (2021). Más de 11 mil millones de pesos serán invertidos para sustituir cultivos ilícitos por cacao. Obtenido de https://idm.presidencia.gov.co/prensa/Paginas/Masde- 11-mil-millones-de-pesos-seran-invertidos-para-sustituir-cultivos-210405.aspx
Puentes B, F. (2019). Competitividad de las empresas colombianas a nivel global. Revista Sinergia, 1(5), 9-35. Recuperado a partir de:
http://sinergia.colmayor.edu.co/ojs/index.php/Revistasinergia/article/view/72
Universidad de Nueva York. (2021). Comparador CAGE. Impacto en la distancia CAGE para las exportaciones de cacao y preparaciones a base de cacao. Disponible en: https://globalization.stern.nyu.edu/cage?country=COL&indicator=HS18E
Vásquez B, E., García T, N., Bastos O, L., & Lázaro P, J. (2018). Análisis económico del sector cacaotero en Norte de Santander, Colombia y a nivel internacional. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 8(2), 237–250. Doi:https://doi.org/10.19053/20278306.v8.n2.2018.7963
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Journal of the Faculty of Accounting, Economics and Administrative Sciences -FACCEA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.