Socioeconomic characterizatión of coffee farmers in the Huila región, from the livelihoods approach

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47847/faccea.v12n2a2

Keywords:

Income diversity, Infrastructure, Age group, Marketing

Abstract

This article performs the socioeconomic characterization of coffee producers in the Huila region in a sample of 454 productive units, from the approach of livelihoods, Social Capital, Natural Capital, Physical Capital, Human Capital and Natural Capital. The results obtained show the different strengths, opportunities, threats and weaknesses that producers have in education, infrastructure, production and commercialization of coffee beans.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar-Gallegos, N., Martínez-González, E. G., Aguilar-Ávila, J., Santoyo-Cortés, H., Muñoz- Rodríguez, M., & García-Sánchez, E. I. (2016). Análisis de redes sociales para catalizar la innovación agrícola: de los vínculos directos a la integración y radialidad. Estudios Gerenciales, 32(140), 197-207. https://doi.org/10.1016/j.estger.2016.06.006

Ashley, C., & Carney, D. (1999). Medios de vida sostenibles: lecciones de las primeras experiencias. Departamento para el Desarrollo Internacional. Disponible en: https://www.shareweb.ch/site/Poverty-Wellbeing/resources/Archive%20files/Sustainable%20Livelihoods%20-

%20Lessons%20From%20Early%20Experience,%20Caroline%20Ashley,%20Diana%20Carney%201999.pdf

Bartelheim, O. (2020). Medios de vida sostenibles en el sector cafetero. Serie de seminarios web. Rainforest Alliance. Recuperado de: https://www.rainforest-alliance.org/wpcontent/uploads/2020/10/Webinar-Deck_Sustainable-Livelihoods-_Rainforest-Alliance-_October-2020.pdf

Briones-Ruíz, G., Díaz-José, J., Flores-Verduzco, J., Farrera-Vázquez, I., & Martínez-González,

E. (2021). Los vínculos sociales y la adopción de buenas prácticas de producción entre productores de café en Zongolica, Veracruz, México. CIENCIA Ergo-Sum, 28(2). doi:10.30878/ces.v28n2a3

Cámara de Comercio de Neiva (2019) Base de Datos con actividad económica relacionada con el sector cafetero en el Departamento del Huila

Cárdenas Arias, D. Y., Caro-Gutiérrez, L. M. & Caro - Pedreros, J.Y. (2018). “Modelo de Gestión de Información y el Conocimiento para el Análisis de la Cadena Productiva del Café en el Eslabón de Comercialización para el Municipio de Moniquirá-Boyacá”. In Vestigium Ire. Vol.12-2, pp. 84-103.

Chambers, R. and Conway, C. (1992) Sustainable Rural Livelihoods: Practical Concepts for the 21st Century, IDS Discussion Paper 296, Brighton: IDS

Compigne, I. (2018). High Quality Coffee Value Chains for Smallholder Livelihoods in the Yungas of La Paz Bolivia. ISARALYON. Francia.

Contreras C. y César A. (1997). Educación rural cafetera: Una alternativa para el cambio. Aula, p. 85-97. Ediciones Universidad de Salamanca. Recuperado de: http://revistas.usal.es/index.php/0214-3402/article/view/3482/3502

DFID. (1999). Hojas orientativas sobre los medios de vida sostenibles. Reino Unido. Recuperado de: https://www.livelihoodscentre.org/es/-/sustainable-livelihoods-guidance-sheets.

Econometría Consultores (2014), Desempeño y evolución de los pequeños cafeteros colombianos 2007 – 2013, Recuperado de: https://www.urosario.edu.co/Mision-Cafetera/Archivos/Evolucion-Pequenos-Cafeteros-Arturo-Garcia.pdf

Elliot, J. (2008). Desarrollo rural en Cajamarca. Aplicación del enfoque de medios de vida sostenibles. Editorial: Soluciones Prácticas –ITDG. Lima. 62p. ISBN N° 978-9972-47-154-4.

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2021). Demografía, inclusión social y pobreza de los hogares cafeteros (1993-2020). Ensayos sobre Economía Cafetera, 34(1), 7-34.

Federación Nacional de Cafeteros, (6 de octubre de 2021). Caficultura a diciembre de 2020. Recuperado de: https://federacafe.maps.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=bc3d54cc29c3453791d5297e912b1598&extent=-76.7831,1.3878,-73.7344,4.4322

Flora, C. y Fey S. 2004. Rural Communities: Legacy and Legacy and Change. 2da edition. Boulder. CO: Westview Press, United States. pp. 17- 66.

Flora, C.B; Emery, M; Fey, S; Bregendahl, C. 2005. Los grandes retos para el desarrollo de una agricultura alternativa (en línea). NCRCRD (Centro Regional Centro-Norte para del Desarrollo Rural, US). 22 pp.

Gobernación del Huila, (01 de octubre de 2021). Relieve y clima. https://www.huila.gov.co/publicaciones/5180/relieve-y-clima/

Hernández S. R., Fernández C. C., & Baptista Lucio M. P. (2010) Metodología de la Investigación. Quinta Edición. México. McGraw-Hill.

Quevedo Camacho, R. I. (2005). La Educación y la Capacitación Rural En La Región Andina. Agroalimentaria, 10(21), 93-112. Recuperado de

Stewart, P. (2019). The Coffee Price Crisis: How to Support More Sustainable Livelihoods for Farmers. Business Figths Poverty. Recuperado de: https://businessfightspoverty.org/thecoffee-price-crisis-how-to-support-more-sustainable-livelihoods-for-farmers/.

TodaColombia la cara amable de Colombia, (01 de octubre de 2021). Departamento del Huila.

Recuperado de: https://www.todacolombia.com/departamentos-de-colombia/huila/index.html

Downloads

Published

2020-07-29

Issue

Section

Scientific and technological research articles

How to Cite

Socioeconomic characterizatión of coffee farmers in the Huila región, from the livelihoods approach. (2020). Journal of the Faculty of Accounting, Economics and Administrative Sciences -FACCEA, 12(2), 140-157. https://doi.org/10.47847/faccea.v12n2a2