ECONOMIC VALUATION OF WASTE COOKING OIL IN THE MUNICIPALITY OF TEXCOCO, MEXICO
DOI:
https://doi.org/10.47847/faccea.v13n2a4Keywords:
Benefit transfer, economic value, biodieselAbstract
By means of a stratified sampling, the total waste cooking oil (ACD) generated in the central zone of the municipality of Texcoco by the restaurant activity was calculated for the period April 2021 to March 2022, which was 394,564.41 L per year, with a variance of 87.65 units and a standard deviation of 9.36 L and a recovery percentage of 28. 05%, to subsequently apply the environmental valuation method “transfer of benefits” and estimate an economic value of the ACD considering the lowest and maximum market price of biodiesel (transfer good) which was $14.22 MNX and $18.22 MNX giving a value of $5,610,705.91 MNX and $7,188,963.55 MNX annually respectively.
Finally, the economic value of the ACD was calculated considering the price that this product presented in the surveys applied in the sampling, which was $8.00 MNX/L, representing a value of $3,156,515.28 MNX annually.
Downloads
References
CONEVAL (Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social) 2021. Contenido y valor de la canasta básica. https://www.coneval.org.mx/Paginas/busqueda.aspx?k=CANASTA%20BASICA (Consulta: Agosto 2022)
Arroyo F. 2018. La economía circular como factor de desarrollo sustentable del sector productivo. Revista mensual de la UIDE extensión Guayquil. Volumen 3. No. 12. Páginas 78-98. doi
Awogbemi O, Vandi D, Idoko E, Domingo V. 2021. Una descripción general de la clasificación, producción y utilización de biocombustibles para aplicaciones de motores de combustión interna. Energías. Volumen 14 . Páginas 5687. https://doi.org/10.1016/j.matpr.2022.03.401
Benerji A, Chakraborty D, Mudi A, Chauhan P. 2022. Characterization of wate cooking oil and waste engine oil on physical properties of aged bitumen. Materials Today: Proceedings. Volumen 59. Paginas 1694-1699. https://doi.org/10.1016/j.matpr.2022.03.401
Caldeira C, Gülsen E, Olivetti EA, Kirchain R, Dias L. 2014. A multiobjective model for biodiesel blends minimizing cost and greenhouse gas emissions. In: Murgante B. et al., editors. Computational science and its applications – ICCSA 2014. Lect notes comput sci. Volumen 8581. Paginas 653–66. http//DOI:10.1007/978-3-319-09150-1_48
Canakci M. 2007. The potential of restaurants waste lipids as biodiesel feedstocks. Bioresource Techn. Volumen 98. No.1. páginas 183-190. DOI: 10.1016/j.biortech.2005.11.02.
CEDRSSA (Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria) 2020. La producción y el comercio de los biocombustibles en mexico y el mundo. Camara de diputados LXVI legislatura. http://www.cedrssa.gob.mx/post_la_-n-produccinin-n-_y_el_-n-comercio-n-_de_los_-n-biocombustibles-n-_en_mn-xico_y_el_mundo.htm (Consultado; octubre 2022)
Gobierno de Mexico. 2023. Semaforo COVID-19. https://coronavirus.gob.mx/semaforo/#:~:text=El%20Sem%C3%A1foro%20de%20riesgo%20epidemiol%C3%B3gico,de%20contagio%20de%20COVID%2D19.
(Consulta: Enero 2023).
Godas L. (2006). El precio. Offarm. Volumen 25. Numero 4. Paginas 92-98. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-precio-13086781
Gómez-Montoya, R. A., Zuluaga-Mazo, A., Ceballos-Atehourtua, N. P., & Palacio-Jiménez, D. (2019). Gestión de la cadena de suministros y productividad en la literatura científica. I+ D Revista de Investigaciones, 14(2), 40-51.
Desvouges W, Naugton, G, Parsons R. (1992). Benefit transfer: Conceptual problems in estimating water quality benefits using existing studies. Water Resources Research, 28(3). p. 675-683. DOI: https://doi.org/10.1029/91WR02592
Garcia J, Reding A, Lopez J. (2013). Calculo del tamaño de la muestra en investigación en educación medica. Investigación en educación medica. Volumen 2. Nuemro 8. Paginas 217-228. DOI: 10.1016/S2007-5057(13)72715-7
INEGI (Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática) 2022. Demografía y sociedad. Población. https://www.inegi.org.mx/temas/estructura/ (Consultado; agosto 2022)
Orsavova J, Misurcova J, Ambrozova R, Vicha J, Mlcek J. 2015. Fatty acids composition of vegetable oils and its contribution to dietary energy intake and dependence of cardiovascular mortality on dietary intake of fatty acids, Int. J. Mol. Sci. Volumen 16. Paginas 12871–12890. https://doi.org/10.3390/ijms160612871
Osorio M, Correa F. (2004). Valoración económica de costos ambientales: marco conceptual y métodos de estimación. Semestre económico. Volumen 7, numero 13. Paginas 159-193. DOI: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=165013657006
Osorio M. (2006). El método de transferencia de beneficios para la valoración económica de servicios ambientales: Estado del arte y aplicaciones. Semestre económico. Volumen 9, numero18. Páginas 107-124.
PROFECO (Procuraduría Federal del consumidor) 2019. Revista del consumidor septiembre 2019. https://issuu.com/profeco/docs/revista_del_consumidor_septiembre_2019 (Consultado: agosto 2022)
LUI ET AL 2007
Landines, P. M. A. & Zambrano, N. J. A. (2009). La oxidación lipídica en la cadena de producción acuícola. Revista de Investigación Agraria, Volumen 1. Paginas 13-22.
Lopes M, Miranda I, Belo I. 2020. Microbial valorization of waste cooking oils for valuable compounds production–a review, Crit. Rev. Environ. Sci. Technol. Volumen 50. Paginas 2583–2616. https://doi.org/10.1080/10643389.2019.1704602
Tacias V, Rosales A, Torrestiana B. 2016. Evaluación y caracterización de grasas y aceites residuales de cocina para la producción de biodiesel: un caso de estudio. Revista int. Contam. Abie. Volumen 32. Páginas 303-313. DOI: 10.20937/RICA.2016.32.03.05
Tomek, L. y Robinson, J. (1993), Agricultural, Product, Prices, Cornell University, Ithaca.
Tsoutsos TD, Tournaki S, Paraiba O, Kaminaris S. 2016. La cadena del aceite de cocina usado a biodiesel en Europa evaluación de mejores prácticas y desempeño ambiental. Revisiones de energía renovable y sostenible. Volumen 54. páginas 74-83. https://Doi.org/ 10.1016/j.rser.2015.09.039
REDBIO (Red mexicana de Bioenergia). 2016. Diagnóstico de la situación actual del biodiésel en México y escenarios para su aprovechamiento. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/275444/Final_Report.pdf (Consulta: Noviembre 2021).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Journal of the Faculty of Accounting, Economics and Administrative Sciences -FACCEA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.