ECONOMIC IMPACT OF ANIMAL WELFARE ON PIG PRODUCTION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47847/

Keywords:

animal welfare, pig production, animal economics, profitability, zootechnical management, cost-benefit analysis, sustainability

Abstract

Animal welfare in pig production has gained relevance not only for ethical reasons, but also for its potential economic impact. This systematic review, based on studies published between 2019 and 2024 in Scopus and Web of Science, analyzes the economic effect of various welfare interventions in pigs. The PRISMA guidelines were applied to select 15 studies that reported quantifiable data on productivity, costs, and benefits. The findings indicate that improvements such as environmental enrichment, reduced density, elimination of mutilations, and positive management reduce mortality and improve production parameters, generating positive economic returns. However, high-cost interventions, such as cage-free farrowing pens, require context-specific analysis and institutional support to be profitable. Animal welfare is not an economic burden, but rather a strategy that improves the efficiency and sustainability of the pig system. Gaps were identified in long-term studies and in Latin American contexts. This article provides useful evidence for producers, academics, and policymakers on the economic viability of animal welfare practices.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Johann Fernando Hoyos-Patiño, Universidad Francisco de Paula Santander Ocaña (UFPSO)

    Magíster en Sistemas Sostenibles de producción de la UniAmazonía; Esp. en Proyectos Pedagógicos Agroindustriales, Zootecnista de la UniPamplona y Tec. agropecuario del ISER-Pamplona. Investigador asociado categorizado por MINCIENCIAS, Profesor Asistente de la UFPSO, de bienestar animal, análisis de sistemas agropecuarios y producción equina. Docente catedrático de la Fundación de Estudios Superiores Comfanorte–FESC-Ocaña de metodología de la investigación y formulación de proyectos.

  • Nancy Rodriguez-Colorado, Universidad Francisco de Paula Santander Ocaña (UFPSO)

    Docente de planta de la Universidad Francisco de Paula Santander Seccional Ocaña (UFPSO)
    Docente de la facultad de Ciencias agrarias y del ambiente, catedra de Biología molecular, docente de la maestría de en producción animal, líder del grupo de investigación GIPAB, directora de la división de Investigación y extensión de la Seccional.

  • Daniel Antonio Hernandez-Villamizar, Universidad Francisco de Paula Santander Ocaña (UFPSO)

    Magister, Docente planta UFPSO

References

Alonso Spilsbury, M. (2018). Argumentos científicos ante el dilema sobre el uso de jaulas para cerdas vacías y en gestación, y sus implicaciones en el bienestar animal. BM Editores. https://bmeditores.mx/porcicultura/argumentos-cientificos-ante-el-dilema-sobre-el-uso-de-jaulas-para-cerdas-vacias-y-en-gestacion-y-sus-implicaciones-en-el-bienestar-animal-1328/

Alonso Pesado, F. A., & Rodríguez de Jesús, E. (2022). Producción y consumo mundial de carne de cerdo. BM Editores. https://bmeditores.mx/porcicultura/produccion-consumo-mundial-de-carne-de-cerdo/

Barrientos-Monsalve Ender José, Sotelo-Barrios Mauricio Enrique y Hoyos-Patiño Johann Fernando (2023). METODOLOGÍA DE LA INVESTIGACIÓN. Guía práctica para la formulación de proyectos de investigación con ejemplos en áreas de administración y diseño. Primera edición. Ocaña, Norte de Santander: Universidad Francisco de Paula Santander; Bogotá: Ecoe Ediciones, 100 páginas. ISBN 978-958-503-827-1 (impreso) -- 978-958-503-828-8 (digital) https://n9.cl/36lba

Barrientos Monsalve, E. J., Velásquez-Carrasca, B. L., & Hoyos-Patiño, J. F. (2021). Contemporaneidad de las corrientes del pensamiento en los paradigmas de investigación. Aglala, 12(S1), 163–181. Recuperado a partir de https://revistas.curn.edu.co/index.php/aglala/article/view/2128

Basulto Baker, Roberto. (2020). La castración inmunológica de los cerdos machos: estado actual. Revista de Producción Animal, 32(3), 40-56. Epub 10 de diciembre de 2020. Recuperado en 24 de julio de 2025, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-79202020000300040&lng=es&tlng=es.

Baxter, E. M., & D’Eath, R. B. (2020). Tell Tail Signs: tecnología de imágenes para la detección precoz de caudofagia en cerdos. 3tres3 LATAM. https://www.3tres3.com/articulos/tecnologia-de-imagenes-para-la-deteccion-precoz-de-caudofagia_44961/

Broom, Donald M. (2011). Bienestar animal: conceptos, métodos de estudio e indicadores. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 24(3), 306-321. Retrieved July 23, 2025, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-06902011000300010&lng=en&tlng=es.

Castellanos, E. (2024). Mejora genética y su impacto en la producción de las granjas porcinas. MasPorcicultura. https://masporcicultura.com/mejora-genetica-y-su-impacto-en-la-produccion-de-las-granjas-porcinas/

Čandek-Potokar, M., Batorek-Lukač, N., Tomažin, U., Škrlep, M., Monteiro, A. N. T. R., & Garcia-Launay, F. (2022). Welfare assessment of Krškopolje pigs reared in different production systems. Animal – Open Space, 1(1), 100021. https://doi.org/10.1016/j.anopes.2022.100021

Fernandes, J. N., Hemsworth, P. H., Coleman, G. J., & Tilbrook, A. J. (2021). Costs and benefits of improving farm animal welfare. Agriculture, 11(2), 104. https://doi.org/10.3390/agriculture11020104

Gasa, J., & Casanovas, J. (2023). Efecto de secar y dar calor suplementario a los lechones al parto sobre la mortalidad en lactancia. 3tres3 LATAM. https://www.3tres3.com/latam/articulos/efecto-de-secar-y-dar-calor-suplementario-a-los-lechones-al-parto_16136/

Herrera, A. (2023). Dimensiones del desarrollo sustentable: Áreas clave para un futuro equilibrado. Ecología Digital. https://ecologiadigital.bio/cuales-son-dimensiones-del-desarrollo-sustentable/

Huertas Canén, Stella Maris. (2023). La importancia del bienestar animal en los sistemas de producción sostenibles. Veterinaria (Montevideo), 59(220), e101. Epub 01 de diciembre de 2023. https://doi.org/10.29155/vet.59.220.1

Page, M. J., McKenzie, J. E., Bossuyt, P. M., Boutron, I., Hoffmann, T. C., Mulrow, C. D., ... & Moher, D. (2021). The PRISMA 2020 statement: an updated guideline for reporting systematic reviews. bmj, 372. https://www.researchgate.net/publication/350468576_The_PRISMA_2020_statement_An_updated_guideline_for_reporting_systematic_reviews#:~:text=The%20Preferred%20Reporting%20Items%20for,details%20reporting%20recommendations%20for%20each

Manteca, Xavier. (2011). Bienestar animal en explotaciones de porcino. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 24(3), 303-305. Retrieved July 23, 2025, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-06902011000300009&lng=en&tlng=es.

Milera-Rodríguez, Milagros de la Caridad. (2022). Contribution of the management of grazing sows to the resilience of pig husbandry systems. Pastos y Forrajes, 45, . Epub 28 de mayo de 2022. Recuperado en 24 de julio de 2025, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942022000100009&lng=es&tlng=en.

Morgan, L., Itin-Shwartz, B., Koren, L., Meyer, J. S., Matas, D., Younis, A., ... & Raz, T. (2019). Physiological and economic benefits of abandoning invasive surgical procedures and enhancing animal welfare in swine production. Scientific Reports, 9(1), 16093. https://doi.org/10.1038/s41598-019-52677-6

Moustsen, V. A., Seddon, Y. M., & Hansen, M. J. (2023). Animal board invited review: The need to consider emissions, economics and pig welfare in the transition from farrowing crates to pens with loose lactating sows. Animal, 17(9), 100913. https://doi.org/10.1016/j.animal.2023.100913

Orihuela, A., & Ungerfeld, R. (2020). Prácticas zootécnicas dolorosas. Evaluación y alternativas para el bienestar animal. Universidad de la República de Uruguay. https://www.researchgate.net/publication/358990713_Practicas_zootecnicas_dolorosas_Evaluacion_y_alternativas_para_el_bienestar_animal

Papanastasiou, D. K., Valros, A., Niemi, J. K., & Edwards, S. A. (2021). Cost-effectiveness analysis of seven measures to reduce tail biting lesions in fattening pigs. Frontiers in Veterinary Science, 8, 682330. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.682330

Ortiz Galvis, Astrid Jimena and Hoyos-Patiño, Johann Fernando, Model for the Diagnosis of Pig Production Systems (2023). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=4417298 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4417298

Park, D. Y., Han, S. H., & Koo, S. (2024). The economic impact of mandatory group housing for pregnant sows in the pig industry. Korean Journal of Agricultural Science, 51(3), 261-270. https://doi.org/10.7744/kjoas.510302

Ribas, Juliana, Faria Nagano, Ygor, & Paranhos da Costa, Mateus José R. (2023). Estrategias para mejorar el bienestar de los cerdos: Revisión bibliográfica. Veterinaria (Montevideo), 59(220), e302. Epub 01 de diciembre de 2023. https://doi.org/10.29155/vet.59.220.5

Rosas Leutenegger, Marco, & Villasana López, Pedro. (2022). Adopción de tecnologías en sistemas de producción agroalimentario: una revisión de literatura. RIVAR (Santiago), 9(26), 177-190. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v9i26.5575

Sossidou, E. N., Banias, G. F., Batsioula, M., Termatzidou, S.-A., Simitzis, P., Patsios, S. I., & Broom, D. M. (2025). Modern Pig Production: Aspects of Animal Welfare, Sustainability and Circular Bioeconomy. Sustainability, 17(11), 5184. https://doi.org/10.3390/su17115184

Stygar, A. H., Chantziaras, I., Maes, D., Moustsen, V. A., De Meyer, D., Quesnel, H., Kyriazakis, I., & Niemi, J. K. (2022). Economic feasibility of interventions targeted at decreasing piglet perinatal and pre-weaning mortality across European countries. Porcine Health Management, 8, Article 22. https://doi.org/10.1186/s40813-022-00266-x

Velarde, A., Dalmau, A., & Fàbrega, E. (2015). Material de enriquecimiento para combatir la caudofagia. 3tres3 LATAM. https://www.3tres3.com/latam/articulos/material-de-enriquecimiento-para-combatir-la-caudofagia_11714/

Downloads

Published

2025-11-27

Issue

Section

Artículos de Investigación Científica y Tecnológica

How to Cite

ECONOMIC IMPACT OF ANIMAL WELFARE ON PIG PRODUCTION. (2025). Journal Facultad De Ciencias Agropecuarias - FAGROPEC, 17(2), 24-39. https://doi.org/10.47847/

Most read articles by the same author(s)