Evaluation of the level of inclusion of bovine milk as a substitute in goat kid rearing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47847/

Keywords:

Goat farming, animal nutrition and feeding, small ruminant production, artificial breeding

Abstract

The caprine sector undergoes significant changes in nutritional alternatives for kid rearing during the lactation phase, such as partial substitution of milk with more economical raw materials, aiming to achieve similar weight gains, leveraging the high cost of goat milk to transform it into dairy products, thereby enhancing profitability. This research aims to evaluate a control diet and two alternative treatments to analyze their impact on productive efficiency and economic viability, assessing daily weight gain (DWG), morphometric measurements (wither height, elbow height, and trunk length), and cost analysis. The applied methodology was experimental, collecting data through field data collection, establishing 3 treatment groups of 6 animals each: T1 whole goat milk, T2 (50% cow – 50% goat), T3 whole cow milk, using SPSS with DMS with analysis of variance (ANOVA). The results show a daily weight gain of 121.83 g/d, 112 g/d, and 95.33 g/d respectively, finding a statistically significant difference (P < 0.05) between groups 1 and 3. Evidencing the effectiveness of treatment T2, showing similar growth and reducing lactation costs by 37.5%, saving 181.5 liters in the process. Treatment T2 exhibited weight gains comparable to those observed in animals exclusively fed goat milk T1. Significant improvements in growth were observed in T2 for the evaluated morphometric variables.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alfaro, S. (2005). Efecto de la utilización del suero de queso de cabra como sustituto parcial en cabritos sobre la composición y calidad de la canal. Obtenido de Tesis para obtener el título de MVZ: http://132.248.9.34/ptb2005/01621/0347367/0347367.pdf

Argüello Henríquez, A. (2000). Lactancia artificial en cabritos: importancia del encalostrado, crecimiento y calidad de la canal y de la carne (Doctoral dissertation). https://bit.ly/3Z6uzpI

Arévalo, S. (2011). La cadena cárnica ovina en Colombia y Uruguay. Bogota, Cundinamarca, Colombia. http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3237/1/Tesis-Arevalo-Cortes-Sebastian-2011.pdf

Barrientos Monsalve, E. J., Velásquez-Carrasca, B. L., & Hoyos-Patiño, J. F. (2021). Contemporaneidad de las corrientes del pensamiento en los paradigmas de investigación. Aglala, 12(S1), 163–181. Recuperado a partir de https://revistas.curn.edu.co/index.php/aglala/article/view/2128

Barrientos-Monsalve Ender José, Sotelo-Barrios Mauricio Enrique y Hoyos-Patiño Johann Fernando (2023). METODOLOGÍA DE LA INVESTIGACIÓN. Guía práctica para la formulación de proyectos de investigación con ejemplos en áreas de administración y diseño. Primera edición. Ocaña, Norte de Santander: Universidad Francisco de Paula Santander; Bogotá: Ecoe Ediciones, 100 páginas. ISBN 978-958-503-827-1 (impreso) -- 978-958-503-828-8 (digital) https://n9.cl/36lba

CUÉLLAR, C. D. G. (2020). Evaluación comparativa de la lactancia natural contra lactancia artificial sobre el comportamiento del peso vivo en cabritos de la raza Alpina Francesa en un sistema intensivo (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO) (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO). https://ru.dgb.unam.mx/bitstream/20.500.14330/TES01000804499/3/0804499.pdf

Galotta, M. L. (2019). Evaluación de diferentes tipos de alimentación y de sus efectos ambientales en la crianza artificial de pequeños rumiantes. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/83468

García, C. (1993). Efecto del suero de leche de cabra y vaca como sustituto parcial en cabritos en un sistema de lactancia artificial. Obtenido de http://132.248.9.195/pmig2016/0192064/0192064.pdf

García, F. M. (2018). La mejor alimentación para las cabras. Obtenido de Mis animales: https://misanimales.com/la-mejor-alimentacion-las-cabras/

Hoyos-Patiño, J. F., Hernández-Villamizar, D. A., Pallares Rincón, J., & Velásquez-Carrascal, B. L. (2019). Determinación del grado de bienestar animal en sistemas de producción caprino del municipio de Ocaña, Norte de Santander. FAGROPEC-Facultad de Ciencias Agropecuarias, 11(1), 14-22. https://editorial.uniamazonia.edu.co/index.php/fagropec/article/view/12

Hoyos-Patiño, Johann Fernando and Hernández-Villamizar, Daniel Antonio and Velasquez-Carrascal, Blanca Liliana, Condiciones de bienestar en sistemas de producción animal (June 4, 2021a). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=4182002 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4182002

Hoyos-Patiño, J. F., Hernández-Villamizar, D. A., & Velásquez-Carrascal, B. L. (2021b). Medición del bienestar animal en el aprisco de la granja experimental de la Universidad Francisco de Paula Santander Ocaña, usando el Protocolo Welfare Quality®. AiBi Revista De Investigación, Administración E Ingeniería, 9(1), 1-7. https://doi.org/10.15649/2346030X.745

Martínez, G., & Suárez, V. (2019). Lechería caprina: Producción, manejo, sanidad, calidad de leche y productos. Obtenido de Secretaria de Agroindustria INTA: https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_lecheria_caprina.pdf

Meneses R., Raúl, Pérez M., Patricio, Pittet D., Julio, Galleguillos R., Patricio, & Morales S., María Sol. (2001). ESTRATEGIA DE ALIMENTACION DURANTE LA CRIANZA DE CRIAS CAPRINAS CRIOLLAS. Agricultura Técnica, 61(2), 171-179. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072001000200007

Murillo-Amador, B., de Jesús Medina-Córdova, N., Toyes-Vargas, E. A., Ávila-Serrano, N., Nieto-Garibay, A., Troyo-Diéguez, E., ... & Palacios-Espinosa, A. (2015). Calidad de leche de cabra y su relación con el consumo de especies forrajeras del agostadero árido. Revista Digital de Divulgación Científica, 1(1), 3-14. https://www.cibnor.gob.mx/revista-rns/pdfs/vol1num1/1_CALIDAD.pdf

Patiño, J. F. H., Velásquez, B. L., Villamizar, D. A. H., Colorado, N. R., & Lugo, N. A. H. (2020). Caracterización del sistema de producción caprino granja experimental de la universidad francisco de paula santander sede ocaña, colombia. Revista Facultad de Ciencias Agropecuarias-FAGROPEC, 12(1), 33-44. https://editorial.uniamazonia.edu.co/index.php/fagropec/article/view/29

Quintana, O. R. (2018). Evaluación de lactoreemplazantes en el destete precoz del cabrito lechal. Obtenido de Universidad de San Carlos de Guatemala: http://www.repositorio.usac.edu.gt/8837/

Salas, D. (2018). Efecto en el desarrollo de cabritos con la utilizacion de una fórmula láctea y la adición de probióticos durante la etapa de lactación. Obtenido de Universidad Autónoma de Nuevo León: http://eprints.uanl.mx/15795/1/1080289862.pdf

Vargas, S. (2003). Análisis y desarrollo del sistema de producción agrosilvopastoril caprino para carne en condiciones de subsistencia de Puebla, México. Obtenido de Tesis doctoral: https://helvia.uco.es/xmlui/bitstream/handle/10396/354/1320743x.pdf?se=

Velázquez. (2010). Evaluación de lactoreemplazante para cabritos con semilla de girasol y harina de soya. Obtenido de Repositorio Digital Universidad Autonoma Agraria Antonio Narro: http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/handle/123456789/3930

Vera, T., & Ricarte, A. (2010). Procedimiento para la caracterización zoométrica y faneróptica de las razas o biotipos raciales existentes en las majadas caprinas de la rioja. Obtenido de https://bit.ly/3lUxALA

Velásquez Carrascal, B. L., Hoyos Patiño, J. F.., Hernández Villamizar, D. A., Sayado Velasquez, L. N., Sayago Velásquez, J. E., & Vargas Yuncosa, J. A. (2020). (DIE) - MODELO PARA EL DISEÑO DE IDEAS DE EMPRENDIMIENTO. Revista Facultad De Ciencias Agropecuarias -FAGROPEC, 12(1), 52–64. https://doi.org/10.47847/fagropec.v12n1a5

Velásquez Carrascal, B. L., Sayago Velásquez, J. E., Hoyos Patiño, J. F. ., & Sayago Velásquez, L. N. (2021). ANÁLISIS DEL USO DE FITOFÁRMACOS PARA EL CONTROL DE NEMATODOS GASTROINTESTINAL EN LOS CAPRINOS . Revista Facultad De Ciencias Agropecuarias -FAGROPEC, 13(2). https://doi.org/10.47847/fagropec.v13n2a1

Downloads

Published

2023-08-14

Issue

Section

Artículos de Investigación Científica y Tecnológica

How to Cite

Evaluation of the level of inclusion of bovine milk as a substitute in goat kid rearing. (2023). Journal Facultad De Ciencias Agropecuarias - FAGROPEC, 15(2), 6-21. https://doi.org/10.47847/

Most read articles by the same author(s)